2 – Tortell de Reis
Una mica d’història:
Els historiadors apunten que el famós “Tortell de Reis” que coneixem avui dia, ja es preparava fa milers d’anys amb una forma i ingredients diferents, amb un objectiu que poc té a veure amb el significat cristià que té actualment, sinó per celebrar una festivitat pagana, que acabava el 25 de desembre.
Després de finalitzar la sembra d’hivern al camp, els romans celebraven ‘Les Saturnals’, una festivitat en homenatge a el déu Saturn, protector de l’agricultura i les collites, en què se celebrava, durant una setmana, l’inici de la llum, i s’acomiadava el període més fosc de l’any. Durant aquells dies, els romans consumien una gran varietat de dolços i licors. Però, concretament, s’elaboraven unes coques rodones, fetes amb carabassa, mel, figues i dàtils, que es repartien entre els esclaus i els plebeus.
Saps quin és el récord mundial del Tortell de reis?
Tot i que els ingredients han canviat al llarg de la història, el que sí que s’ha mantingut, des de llavors, és el costum d’introduir dins del tortell una fava, encara que amb un significat diferent, ja que per als romans era un signe de prosperitat i abundància. Així mateix, es diu que qui trobava la fava era nomenat rei de la festa i, per tant, podia governar al seu antull durant diversos dies, tot i que sempre en to burlesc.
D’acord amb alguns pastissers, els tortells de Reis van ser popularitzats a Espanya per la dinastia Borbó. Es creu que el rei Felip V va ser el que va portar aquest dolç al nostre país i, a poc a poc, es va anar convertint en un dels costums més populars.
Actualment, s’ha deixat enrere el farcit de fruita seca per donar pas al de nata, trufa i cabell d’àngel. A més, la fava ha estat relegada a un signe de mala sort, ocupant la seva posició de prosperitat, la figureta de ceràmica en forma de rei. Tot i això, aquest tradicional tortell segueix sent el dolç estrella del dia de Reis.
Ingredients:
(per dos tortells mitjans o un de gran)
Pel ferment inicial:
- 70 gr. de llet sencera tèbia.
- 10 gr. de llevat fresc flequer.
- 1 culleradeta de cafè de sucre blanc.
- 130 gr. de farina de força.
Per la massa:
- 60 gr. de llet sencera tèbia.
- 20 gr. de llevat fresc flequer.
- 450 gr. de farina de força.
- 2 ous M.
- 120 gr. de sucre llustre (el podem aromatitzar prèviament amb pell de llimona, de taronja o ambdues).
- 70 gr. de mantega a temperatura ambient (la traiem de la nevera una horeta abans).
- 25 gr. d’aigua de tarongina (li dona la característica olor al tortell)
- Un pessic de sal.
Per la decoració:
- Un ou batut.
- Sucre humitejat amb unes gotes d’aigua.
- Ametlla laminada crua.
- Fruita confitada (opcional).
- Taronges confitades (us he deixat teniu la recepta escrita, a continuació).
Taronges confitades:
Ingredients
- 2 taronges de taula fermes
- 1 litre d’aigua
- 350 gr. de sucre blanc
1. Rentem les taronges i les eixuguem.
2. Les tallem a rodanxes fines i les reservem.
3. En una olla ampla afegim aigua suficient per cobrir les taronges, la col·loquem a foc mitjà-alt i la deixem fins arribar a ebullició.
4. Escorrem l’aigua amb compte de no malmetre les taronges, tornem a cobrir amb aigua nova i repetim el mateix procés. El farem un total de 3 vegades. Aquest procés ens ajudarà a retirar l’amargor de l’escorça.
5. Escorrem tota l’aigua de l’última cocció i aboquem el litre d’aigua juntament amb els 350 g de sucre i les rodanxes de taronja. Posem l’olla a foc mig i esperem, fins a obtenir un almívar espès. Hem de tenir-les fins que l’almívar arribi al «punt de bri fluix» que són uns 104ºC si teniu termòmetre, o podem comprovar-ho agafant una mica d’almívar amb la punta dels dits (prèviament mullats en aigua freda) i que al separar-los es formi un petit fil.
6. Retirem l’olla del foc, traiem les taronges amb l’ajuda d’unes pinces i anem escorrent-les.
7. Podem col·locar-les sobre una reixeta o una safata folrada amb paper vegetal i les deixem refredar completament.
Preparació del Tortell
Pel ferment inicial:
1. Desfer el llevat en la llet. Barrejar amb la resta d’ingredients i formar una bola.
2. Posar la bola del ferment inicial a dins un bol amb aigua temperada. Quan hagin passat aproximadament 10 minuts, que la massa s’hagi pogut airejat, estarà a punt per utilitzar amb la massa principal.
Per la massa:
1. Barrejar el llevat esmicolat amb la llet.
2. Tamisar la farina al bol de la pastadora amb l’ajuda d’un colador.
3. Un cop tamisada, afegir els ous, el sucre i la mantega, un pessic de sal i l’aigua de tarongina, el ferment inicial i la barreja del punt 1.
4. Barrejar-ho tot amb l’accessori de ganxo i si no teniu pastadora, a mà.
5. Quan hagi quedat la barreja elàstica, fem una bola i deixem que dobli el seu volum (unes cinc hores).
6. Quan la massa hagi llevat, la dividim en dos parts (si en voleu fer un de gran, salteu-vos aquest pas) i els hi donem forma de bola. Deixem reposar les boles cinc minuts.
7. A continuació fem la forma de tortell. Per a això introduirem els dits al centre i anirem eixamplant el forat. Un cop tinguem la mida desitjada, el posarem a sobre una safata de forn amb paper vegetal o estovalles de silicona, i hi col·locarem un cèrcol metàl·lic lleugerament untat amb oli, perquè al llevar no perdi el forat.
8. Ho tornarem a deixar llevant fins que dobli el seu volum. Aquest llevat sol ser més ràpid, unes dues hores.
9. Passat aquest temps, pintem la superfície del tortell amb ou batut, molt suaument, i l’adornem amb el sucre humitejat, les ametlles laminades i les taronges confitades.
10. Enfornem el tortell uns 18 minuts, amb el forn prèviament escalfat a 180 °C. Si els últims minuts de cocció veiem que es torra massa, hi posem un paper d’alumini per sobre, per evitar que es cremi.
11. Un cop cuit, el deixem reposar i, quan estigui fred, l’omplim amb 200 ml. de nata muntada amb una cullerada de sucre llustre.
12. Sobretot, no us oblideu de posar-hi a dins el farciment (també els podeu posar a dins la massa abans del segon llevat) la fava i el rei, tal com mana la tradició. Ja ho diu el refrany popular:
“Si la fava tu has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l’esperança
seràs ser afortunat.
I si et surt la figureta
no et quedarà més remei
que ésser coronat com Rei
d’aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria:
formem en la taula anell
i mengem tan bon tortell
en pau i en franca harmonia.”
Que el gaudiu!
Videorecepta
Tingueu en compte que el tortell, com totes les masses de brioix, tendeix a assecar-se d’un dia per l’altre. Així que us recomano encaridament, que feu el tortell, el mateix dia que us el vulgueu menjar (calculeu el temps que necessiteu per els llevats de la massa) i així segur que triomfareu!