1 – Polvorons d’avellana
Una mica d’història:
L’origen dels polvorons procedeix de la comunitat andalusa i, concretament de l’Estepa, on, des del segle XVI era habitual fer servir llard de porc en rebosteria gràcies a l’abundància d’alzines en els boscos, hàbitat en què es criava aquest animal. De fet, les referències històriques es recullen en un document de 1559, on Tristán Gómez era testimoni exercint l’ofici de reboster. No obstant això, va ser al segle XIX quan Micaela Ruiz Téllez, coneguda com la Colchona, va decidir vendre les seves mantegades per les diferents poblacions en les que el seu marit treballava com a transportista. Per a l’ocasió, la dona es va dedicar a elaborar una mantegada que s’assequés molt més al final de l’elaboració, per tal que aquestes es conservessin en millor estat i arribessin fresques al seu destí, amb la característica textura que avui coneixem.
Qui era la Colchona?
A principis de segle XX, aquest producte, entre d’altres dolços, ja estaven presents a tot Andalusia. I l’any 1928 es van incorporar les primeres pastadores a el procés productiu incrementant el nombre de fàbriques fins a deu. En aquesta època, els fabricants van decidir crear noves marques del seu producte, arribant a elaborar el 1939 prop de 400 mil quilos de mantegades.
En els anys 50, l’emigració va contribuir al fet que el producte es conegués a tot Espanya i es disparés la seva producció, fins avui.
Els polvorons són un tipus de mantegada que es distingeixen per portar sempre, farina d’ametlla en els seus ingredients i anar recoberts amb sucre llustre. Avui a la nostra recepta, substituirem la farina d’ametlles per farina d’avellanes, que li donarà un sabor molt més suau i característic d’avellana als polvorons.
Veureu que és una de les receptes més fàcils de fer del curs, i al seu torn de les més resultones.
Ingredients:
- 200 gr farina de blat (prèviament torrada el dia anterior al forn a 130ºC durant mitja hora, remenant de tant en tant, perquè no es cremi)
- 100 gr avellanes torrades i pelades
- 100 gr sucre llustre
- 100 gr llard de porc semi desfet (millor si és ibèric)
Preparació:
1. Posem les avellanes en una picadora, amb dues o tres cullerades soperes de farina i triturem, fins a obtenir una consistència de farina. Barregem les avellanes amb una mica de farina, per evitar que deixin anar el seu oli i es facin crema, cosa que no volem, el que volem és obtenir farina d’avellana.
2. Seguidament posem la farina d’avellana, juntament amb la farina torrada i el sucre llustre en un bol ample, on puguem pastar amb les mans sense problema i fem un solc al mig de la mescla.
3. Incorporem el llard de porc i comencem a pastar amb les mans ben netes. De seguida veurem com adquireix una consistència bastant grumollosa, però és totalment normal.
4. A poc a poc, anem ajuntant tota la barreja amb les mans i fem una bola, l’emboliquem amb paper film i la deixem reposar a l’almenys una hora, a la nevera.
5. Quan hagi passat el temps de repòs, agafarem la bola de la nevera i l’anirem aplanant, amb un corró, fins a tenir un gruix d’entre un centímetre i centímetre i mig. Veurem que les vores s’esquerden, és normal.
6. Amb un tallador circular (fins i tot ho podeu fer amb la part superior d’un got) anirem donant forma als polvorons i cada vegada que en fem un, l’anirem col·locant en una safata de forn i anirem ajuntant la massa, que és molt trencadissa.
7. Un cop els tinguem tots formats, els deixem reposar almenys una hora més.
8. Passat aquest temps, els introduïm al forn prèviament escalfat a 180 º C, amb calor a dalt i a baix, durant uns 20 minuts i posem la funció de grill, durant els dos últims minuts.
9. Els traiem de forn i, un cop freds, els empolvorem amb sucre llustre, generosament. És important que ho feu amb un colador, per tal que es reparteixi uniformement per sobre els polvorons.
10. Ja tenim els polvorons a punt per gaudir!