6 – Gelat de torró de Xixona i Neules
Context:
L’ametlla i la mel ja van ser utilitzades a Al-Andalus per a la fabricació de nombrosos dolços. En l’actualitat gran part de la rebosteria espanyola (sobretot a les regions de sud) encara manté gran part d’aquest llegat amb dolços com el torró o el massapà. Al nord d’Àfrica també es conserva una rebosteria tradicional basada en la mel i la fruita seca.
La majoria dels acadèmics situen l’origen del torró a la península aràbiga, aquesta teoria es recolza en el tractat “De medicinis et cibis semplicibus” de segle XI, escrit per un metge àrab, en el qual es parla del “Turun”. Els àrabs van portar aquestes postres a les costes del Mediterrani, en particular a Espanya i Itàlia. La versió espanyola del torró neix al sud del regne de València al voltant de al segle XV, doncs a l’època de Carles V, ja era un dolç famós.
Actualment, Espanya és el primer productor mundial de torró, massapà i dolços de Nadal. El 2018, es van exportar 3.400 tones de torró de Xixona gairebé exclusivament a Iberoamèrica. També s’estan introduint amb molt d’èxit a l’Extrem Orient i Japó i fins i tot en països amb gran tradició exportadora de dolços com el Regne Unit, Alemanya i França.
Al llarg dels anys, aquestes postres es van utilitzar sempre més en les celebracions i en les tradicionals festes de Nadal.
Avui farem servir el torró per fer-ne un gelat. Espero que us agradi aquesta versió!
Ingredients
- 150 g de torró de Xixona
- 200 ml de llet sencera (és molt important que no sigui desnatada ni semidesnatada)
- 200 ml de nata per muntar (amb almenys 35% de matèria grassa)
- 2 rovells d’ou (els que ens han sobrat de preparar les neules)
- 30 g de sucre
- 25 g de mel
- Essència de vainilla (opcional)
Elaboració
1. En un cassó hi afegim la llet sencera, la mel, el sucre i l’essència de vainilla i la posem a escalfar a foc mig. Ho remenem per tal que quedi tot dissolt.
2. Abans que la llet estigui bulli, quan estigui a uns 40°C, incorporem al cassó els rovells d’ou i els barregem amb força per evitar que quallin.
3. Seguidament afegirem el torró de Xixona prèviament esmicolat amb els dits i continuem remenant per aconseguir que el torró s’integri del tot i acabi fonent-se. És important tenir en compte que la temperatura ha d’estar entre els 70 i 80ºC.
4. Deixem refredar tota la barreja a la nevera, durant almenys quatre hores, tot i que millor deixar-la tota la nit.
5. Passat aquest temps, a part, posem la nata a la batedora i la batem a velocitat mitja-alta fins que estigui semi-muntada.
6. A la barreja que teníem a la nevera li afegim la nata que acabem de muntar en el pas anterior, tot fent moviments envoltants amb una espàtula, per evitar que perdi textura.
7. Ara tenim dues opcions, trieu la que s’adapti més als vostres estris:
Amb geladora: posem la barreja a la geladora, que haurem tingut al congelador un mínim de 16 hores. La batem durant 15 o 20 minuts, fins que la barreja tingui una textura cremosa. Passem el gelat a un recipient amb tapa, apte per a congelació i el congelem un parell d’hores més, abans de degustar.
Sense geladora: posem la barreja en un recipient amb tapa, apte per a congelació, el tapem i el congelem. Per evitar que el gelat es cristal·litzi, durant la primera hora cada 15 minuts traiem la barreja de congelador i la remenem amb un batedor de barnilles manual. En les següents dues hores cal remoure-ho cada 30 minuts. Després, deixarem el gelat al congelador durant almenys 4 hores.
Ja tenin el gelat llest. Anem a veure les Neules!
Neules
Context:
Les neules, un dels dolços més típics de Nadal a Catalunya, no sempre han tingut la seva característica forma cilíndrica. Segons els estudiosos, a l´Edat Mitjana i des de que se’n té constància de la seva existència, el 1168, eren planes. Es menjaven acompanyades amb un vi ranci condimentat amb pebre i mel, anomenat “piment”. Però a partir del segle XVII la seva forma va canviar a cilíndrica.
Es diu que una monja va tenir la idea d’enrotllar una hòstia amb l’objectiu de facilitar la seva ingesta, ja que llavors mesuraven 15 cm. de diàmetre. Posteriorment, monges i pastissers van anar perfeccionant la recepta, per fer-les més cruixents. Amb el temps el seu consum va augmentar i es va popularitzar com a dolç tradicional, típic de la gastronomia catalana, convertint-se, al costat del torró i el massapà, en una de les nostres postres nadalenques més característiques.
El seu nom prové de la paraula llatina “nebula”, que és un tipus de boira molt poc densa, degut a la seva textura i consistència, fines.
Ingredients
- 90g de farina
- 90g de sucre
- 90g de mantega fosa (o de llard fos)
- 125g de clara d’ou (els rovells els reservarem pel gelat de torró)
- Pell de llimona ratllada al gust
- Aigua
Elaboració
1. Escalfeu prèviament el forn a 170 graus.
2. En el bol de la batedora afegim la clara d’ou i comencem a batre amb l’accessori de barnilles. Tot seguit afegim el sucre i remenem fins que s’integri.
3. A continuació afegim la farina tamisada, ratllem la pell de llimona i tornem a batre, fins que la barreja sigui homogènia.
4. Hi afegim la mantega fosa, a poc a poc, perquè s’absorbeixi bé, sense deixar de batre.
5. Quan tingui una consistència ben cremosa, hi anirem afegint miques d’aigua, per fer la barreja més líquida. Ha de quedar més líquida que la massa de les creps, per exemple.
6. Deixem reposar la massa, entre 30 minuts i una hora, a la nevera.
7. Un cop hagi reposat, fem rodones de pasta sobre una làmina de silicona o paper vegetal, les allisem amb l’ajuda d’una espàtula de colze i les enfornem fins que quedin torradetes. Aneu en compte, que hi queden en pocs minuts.
8. Un cop torrades, les traieu del forn i ràpidament les enrotlleu en un pal en forma cilíndrica (si no en teniu, pot servir el mànec d’una cullera de fusta, untat amb una mica d’oli, perquè no s’enganxin).
9. També les podeu fer en forma de tulipa, posant-les a sobre la base d’un got de vidre.
10. Un cop ben fredes, us recomano guardar-les en un recipient hermètic perquè no es remullin.
Ara servirem les dos receptes juntes:
- És aconsellable que, un cop passat el temps de congelació idoni del gelat, el traiem del congelador 15 minuts abans de servir-lo. Així estarà més cremós.
- Llavors, amb l’ajuda d’una cullera especial per a gelats fem boletes, els hi tirem una mica de crocant (si en tenim) i el servim acompanyat de les neules. Delicios!